Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum

Munkatársunktól

Mint korábban beszámoltunk róla, november 1-jétől változna a drága gyógyszerek beszerzése, amely nagyrészt az onkológiai betegek terápiáját érintené. Ez ellen tiltakozott az onkológiai betegek képviseletét ellátó Gyógyulj velünk egyesület, amely a tender visszavonását kéri a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Az ezt tartalmazó dokumentumuk rovatunkban is olvasható.

A kifogásolt tender eljárás menetrendje:

menetrend

A NEAK főigazgató-helyettese a sajtóbeszélgetésen elöljáróban leszögezte: nincs újdonság a jelenleg kiírt közbeszerzési eljárásban, minden beteg továbbra is megkapja a számára szükséges terápiát, ha máshogy nem, egyedi méltányosság címén. A NEAK célja nem a megtakarítás. Azt is kijelentette: „az gyógyszerbeszerzés módszertanát a szakma segítségével dolgozták ki. Ezért is invitálták meg a sajtóbeszélgetésre a reumatológus és onkológus szakma képviselőjét is.

A háttérbeszélgetésen részt vevő Poór Gyula, az orvosszakmai kollégium reumatológiai tagozat képviseletében elmondta: a 120-150 gyulladásos reumatológiai beteg megkapja a számára szükséges biológiai terápiát. A szakmaiság elve alapján működnek együtt az egészségbiztosítóval. Ezek között említette, hogy a betegnek joga van a leghatékonyabb terápiára. Szerinte az elmúlt 12 évben „egyetlen beteg sem tett panaszt”, hogy nem jutott volna hozzá a szükséges készítményhez. További elv, hogy a nemzetközi és a hazai irányelveket betartják, a bevált és hatékony terápiát nem cserélik le. Új betegnél lehetséges csak az úgynevezett csoportképzés szerinti, olcsóbb terápia alkalmazása akkor, ha a molekula hatékonyságában nem különbözik – tette hozzá. Szerinte az új közbeszerzési módszernél is „fönn kell tartani az orvos választási lehetőségét.”

A legnagyobb vihar a rákos betegek ellátása miatt tört ki a most meghirdetett közbeszerzési eljárás kapcsán. Nem véletlen, hiszen hazánkban a második leggyakoribb megbetegedés a különféle daganatok miatt következik be. A daganatos betegek érdekvédelmi szervezete kockázatosnak tartja, hogy az új betegek terápiájának elsőként az olcsóbb terápiát kell alkalmazni. Ugyanis amennyiben az nem válik be, visszavonhatatlan következménye lehet a betegség kimenetelét tekintve, mire áttérnek a másodikként választható szer alkalmazására. Az onkológiai orvosszakmai tagozat azonban nem képviseltette magát a NEAK által szervezett sajtóbeszélgetésnek. Az ott részt vevő Rubovszky Gábor az Országos Onkológiai Intézet onkológusa, Kásler Miklós főigazgató képviseletében vett részt a rendezvényen. Rubovszky Gábor leszögezte, hogy az onkológus szakma nem támogatja a rákos betegeknél az automatikus gyógyszerváltást és elvárja, hogy „mindig legyen elérhető gyógyszer a betegek számára az egyes betegségek szakértőinek véleménye alapján.”
Kérdésünkre, hogy az onkológus szakmai tagozat véleményét is figyelembe vette-e a NEAK az új közbeszerzési eljárás kiírása előtt, Bidló Judit, az alapkezelő szakmai főtanácsadója igennel válaszolt. Közölte azt is, hogy a közbeszerzés kiírásánál rendelkezésre állt 4000 reumatoid arthritiszes beteg adata, valamint 1500 vastagbél-, 800 tüdő és 200 melanóma rákos beteg adata.

A főtanácsadója úgy fogalmazott:„Magyarországon világszínvonalú az ellátás, leginkább az egyedi méltányossággal történő beszerzésnek köszönhetően.” Közölte, hogy az Európai Unióban öt év alatt 492 új gyógyszert törzskönyvezetek központilag, amelyből 361 originális, 27 biosimiler, 104 generikus készítmény. Ezek 80 százaléka megjelenik a hazai betegellátásban. Elmondta azt is, hogy a gyógyszerkiadások az új betegek száma miatt és azért is nőnek, mert ma már a páciensek könnyebben eljutnak a terápiát adó központokba, és azért is, mert a korszerű készítményeknek köszönhetően hosszú ideig kezelhetőek.

„A gyógyszerfejlesztések eredményeképp az elmúlt néhány évben, különösen az onkológia és az onko-hematológia területén több tucat készítmény jelent meg a gyógyszerellátásban. A hazai magas szakmai színvonalú ellátásnak köszönhetően ezekre a gyógyszerekre vonatkozó igények néhány héten belül megjelennek egyedi méltányossági kérelmek formájában a NEAK-nál.” 2016 - ban 10 000 egyedi méltányossági kérelmet bíráltak el, ez idén várhatóan 12 000-re emelkedik ez a szám.

Egyébként a 2017. október 6-án megjelent közbeszerzési Ajánlattételi Felhívások két alapvetően különböző eljárást foglalnak magukba. „Az első eljárásban minden egyes hatóanyag (összesen 35 gyógyszer) külön-külön soron kerül beszerzésre annak érdekében, hogy azon betegeknél, akiknek a kezelése már megkezdődött az egyik gyógyszerrel, a kezelésük továbbra is biztosítva legyen ezzel a készítménnyel, amíg azok hatnak a betegnél – áll a NEAK sajtóanyagában. Ez kiemelten fontos szempont, mert amennyiben a beteg jól reagál egy kezelésre, akkor azt folyamatosan biztosítani kell. „Az így beszerzett gyógyszerekkel kezdődhet meg a betegek kezelése abban az esetben is, ha az adott gyógyszertől várjuk a legjobb eredményt a kezelés során, és a kezelőorvos egyértelműen meg tudja határozni, hogy a betegnél miért az adott gyógyszertől várható a legjobb eredmény” – mondta Bidló Judit.
A másik eljárásban az azonos területen azonos eredménnyel alkalmazott gyógyszereket versenyeztetik, figyelembe véve az árat. Valamennyi olyan esetben, ahol a szakmai protokollok alapján egy adott beteg kezelésére több hatóanyag is választható, ott képeztek gyógyszercsoportokat. „Ezt követően a Szakmai Tagozatok képviselőivel egyeztettünk a részletes feltételekről” – állítja a NEAK.

Az alapkezelő szerint az orvosi szakma képviselői az egyeztetéseken jelezték, legfontosabb számukra, hogy minden beteg megkapja a számára megfelelő kezelést, és legyen lehetőség az új termékek befogadására is, és ne csak egyedi méltányosság alapján kaphassák a betegek. Amennyiben ez csak úgy érhető el, ha egy-egy csoportból csak egy meghatározott terméket lehet alkalmazni első választandóként, akkor ezt elfogadják.
A betegszervezet közbeszerzéssel kapcsolatos beadványával kapcsolatban Bidló Judit úgy gondolja, hogy a betegszervezet problémáját az okozhatja, hogy nem értették pontosan az új eljárást.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a betegek hány százalékánál sikeres az elsőre választott terápia, Poór Gyula azt mondta, hogy a gyulladásos reumatoid artritiszes betegtek 60-70 százalékánál. Ám az is előfordul, hogy egy idő után már hatástalanná válik ez a készítmény, ezért váltani kell. Kérdésünkre, hogy mennyiben veszi figyelembe a finanszírozó a molekuláris diagnosztikai vizsgálat alapján javasolható terápiát, azt válaszolta Poór Gyula, hogy a diagnózis sosem száz százalékos.

A NEAK három féle gyógyszer finanszírozást alkalmaz. Az egyik a speciális beszerzésű, nagy értékű gyógyszerekre vonatkozik. Az idei költségvetésben 70 milliárd forintot terveztek e célra, amely bizonyosan több lesz, erről a kormány hamarosan dönteni fog. E készítményeket közbeszerzéssel a NEAK vásárolja meg, és a kórházak betegekre szólóan rendelik meg tőlük, ezek felhasználásának monitorozása betegregiszter szintű. További 70 milliárd forint összegű értékben a kórház a HBCS-ben kapja meg a szükséges gyógyszereket, ezt első körben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ugyancsak közbeszerzéssel vásárolja meg, ám ennek hiányában maga a kórház is beszerezheti. E két típusnál nem fizet a beteg. A harmadik finanszírozási forma a beteg által vényre kiváltott orvosság, erre 300 milliárdot fordít a NEAK, és gyógyszerféleségektől függően bizonyos térítési összeget fizet a beteg is. E készítményeket a patika a nagykereskedőktől szerzi be.

BELÉPÉS

AZ EGÉSZSÉG TÍZ PARANCSOLATA

2021