Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum
Munkatársunktól

cikk1

„Az Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ 1992 óta elkötelezett partnere az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaságnak” – tájékoztatott Szócska Miklós igazgató, korábbi egészségügyért felelős államtitkár. Örül annak, hogy a nemzetközi szervezet 2006 után immár második alkalommal választotta Budapestet éves konferenciája helyszínéül. A 2018. június 20-22. között megrendezésre körülő tanácskozáson tizenöt párhuzamos szekció várja az egészségügyi szakembereket, intézményvezetőket és kutatókat, nem csak az európai kontinensről, hanem az Amerikai Egyesült Államokból, Kínából és Ausztráliából is – mondta el Usman Kahn, az EHMA ügyvezető igazgatója. Az EHMA a legnagyobb egészségügyi menedzsment társaságokat, oktató és kutató intézményeket tömörítő európai szervezet, amely a menedzseri teljesítménnyel kapcsolatos standardok megteremtése révén támogatja az egészségügy fejlesztését a régióban. „Az éves konferencia szervezetünk legfontosabb eseménye, naptárunk kiemelt programja, ahol a partnereinkkel és az egészségügyi döntéshozókkal közösen gondolkodunk azon, hogy a gyakorlatban hogyan tudjuk megvalósítani az elképzeléseinket. Az a cél lebeg a szemünk előtt, hogy a konferencia végére megértsük: hogyan lehet megoldásokat találni azokra a problémákra és kihívásokra, amelyekkel mindannyian szembenézünk, annak érdekében, hogy a XXI. század elvárásainak megfelelő, minőségi egészségügyi ellátást nyújtsunk.” – fogalmazott a nemzetközi szervezet vezetője.
A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT) 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy fejlessze az egészségügyi szervezetek és az egészségügyi rendszer menedzsmentjének magyarországi gyakorlatát – fejtette ki Dr. Gaál Péter elnök. Ennek érdekében a szervezet – melynek elnökségi tagjai egyben az Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment, Egészség-gazdaságtan és Egészségügyi Informatika Tagozatának és Tanácsának vezetői is – összehangolja a magyar egészségügyi menedzserek közösségének tudományos és szakmai tevékenységét. Mint azt Dr. Gaál Péter elmondta, a társaság 2017-ben első alkalommal rendezte meg az Óbudai Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös maratoni ötletgeneráló versenyét, a vITathont, melynek során az egészségügyi, informatikai és gazdasági szakterületek hallgatói vegyes csapatokban versenyeztek, hogy valós társadalmi problémákra hozzanak minél korszerűbb megoldásokat. A szervezet kiemelten fontos tevékenysége a konferenciák szervezése, amely közös pont az IME tudományos folyóirattal létrejött együttműködésben.
Tizenhetedik évfolyamába lépett idén az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy – Az egészségügyi vezetők szaklapja, mely fennállása óta 157 reguláris lapszámot, 20 különszámot és 10 mellékletet jelentetett meg összesen 13 ezer oldalon – tájékoztatott Tamás Éva, az IME lapigazgatója. A 2014 óta tudományos folyóiratnak minősülő kiadvány az első évfolyamától kezdve kizárólag szakmai támogatással, magánkiadásban jelenik meg – hangsúlyozta Tamás Éva. Mint elmondta, az IME együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Emlékbizottsággal, melynek értelmében a 2018-as Semmelweis Emlékhez csatlakozva kiemelten foglalkozik az emlékévhez kapcsolódó eseményekkel
A sajtótájékoztatón Dr. Szócska Miklós bemutatta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának kríziskommunikációs képzését is. A 2018 májusában induló moduláris képzés során valós nemzetközi és hazai krízishelyzeteken keresztül, szituációs játékokkal, meghívott szakértőkkel szereznek ismereteket az egészségügyi intézményvezetők és döntéshozók a krízishelyzetek helyes döntési irányainak kijelöléséhez és a kommunikációs stratégia kidolgozásához.

BELÉPÉS

AZ EGÉSZSÉG TÍZ PARANCSOLATA

2021