Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

2017.09.20-án az Aesculap Akadémián került megrendezésre, "Összefüggések a diabetes mellitus és a daganatos betegségek előfordulása között" címmel, a MOTESZ Interdiszciplináris fóruma.

Résztvevők a
Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság
Magyar Diabetes Társaság
Magyar Onkológusok Társasága
Magyar Sebész Társaság
Magyar Fül-,Orr-,Gége és Fej-,Nyaksebész Orvosok Egyesülete
valamint a Magyar Urológusok Társasága voltak.


Dr. Németh Zsolt (MAÁSZT elnök) gondolatindító megnyitója után az egyes társaságok képviselői tartottak előadást arról, hogy szakmájuk esetében milyen arányban találkoznak diabeteses esetekkel, illetve mit gondolnak a diabetesről, mint lehetséges etiológiai tényezőről.
Megállapították, hogy bizonyos lokalizációkban (emlő, endometrium, vese, hólyag, hasnyálmirigy, kolorektális, szájüreg) gyakoribb vagy kifejezetten gyakoribb a daganatok keletkezése a nem diabeteses betegcsoportban.

A tumorgenezis több, lehetséges útját vázolták, számos nemzetközi cikk eredménye került bemutatásra. Egyedül talán a Fül-Orr-Gégészeti területen nem volt ilyen megfigyelés, illetve az ide vonatkozó nemzetközi irodalom megállapításai nem egyértelműek.
Az előadok a tudományos program végén kerekasztal megbeszélés során konszenzust alakítottak ki, melyet nemsokára számos, nyomtatott és internetes fórumon publikálnak majd.

Ennek lényege röviden, az, hogy az alapellátásban és az diabetológiai szakrendeléseken dolgozó kollégák figyelmét felhívják arra, hogy prediabetes vagy diabetes esetén bizonyos szűrővizsgálatok elvégzése mindenképpen indokolt. Fontos annak az ismerete is, hogy egy daganatos betegségben szenvedő páciens nem diabeteses-e , mivel diabetesben legtöbbször gyorsabb progressiot, rosszabb prognózist látunk.

PROGRAM

 

Előadások

Németh Zsolt

nemeth1

Gerő László

gero

Szücs Ákos

szucs

Ujpál Márta

Ujpál Márta

Végh Dániel

vegh

Dános Kornél

danos