Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum
Keresztes Eszter

A Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán elhelyezett szív-CT készülék a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmus zavarral küzdő betegeknél is gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett. Az eszközt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, Szász Károly kancellár jelenlétében mutatta be Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, valamint Maurovich-Horvat Pál, az MTA-Semmelweis „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője.

szivuj

A szív-CT térítésmentes telepítése által a régió legnagyobb szívgyógyászati klinikája részt vehet egy multinacionális cég, egy spin-off vállalkozás és az egyetem hármas együttműködésében azáltal, hogy a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésén a klinika munkatársai is dolgoznak – mondta Merkely Béla, a klinika igazgatója. Ezzel az egyetem hármas funkciója, az oktatás, kutatás, gyógyítás kiegészül az egészségipari innovációval. A klinikai rektorhelyettes hozzátette, hogy a CT alig háromhónapnyi szervezés után került az egyetemre. A berendezés új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában: egy szívdobbanás alatt képes diagnosztizálni a veleszületett rendellenességeket is, amivel tervezett műtétek elvégzésére is lehetőség nyílik. A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek.
Palkovics László államtitkár hangsúlyozta, az eszköz kiszolgálja az egyetem hármas funkcióját, amelyek mellé az innováció is kapcsolódik. Hozzátette, fontos, hogy az egyetemek innovációs tevékenysége ne csak publikációk, hanem hasznos ötletek, termékek formájában is megnyilvánuljon. Emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt egyik célja, hogy az egyetem a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye közé kerüljön, amihez az ilyen fejlesztéseken keresztül vezet az út. Ónodi-Szűcs Zoltán példaértékűnek nevezte a városmajori klinika tevékenységét. Mint mondta, az európai hírű szakmai műhelyben nem csak az ellátás, hanem az itt dolgozók tudása is világszínvonalú, a bemutatott eszköz pedig újabb előrelépést jelent az intézmény számára.
Maurovich-Horvat Pál egyetemi docens arról tájékoztatott, hogy a General Electric által forgalmazott és a klinikán üzembe helyezett berendezés a világon az első kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gép. A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják még ezt az ún. Cardiographe Computer Tomográfot abból a célból, hogy részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében. Maurovich-Horvat Pál hozzátette, az eszköz alkalmas például a szívritmuszavarral és szapora pulzussal élő betegek kezelésére, valamint a szívtranszplantáción átesettek utánkövetésére, továbbá újabb lehetőséget jelent a szívinfarktus riziklóbecslésének felderítésében. Ez különösen fontos a városmajori klinikának, ahol évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek.