Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum

Nógrádi Tóth Erzsébet

bonda

Kilenc év alatt 435 orvos, többségük aneszteziológus kapott oklevelet az ultrahang vezérelt anesztézia tanfolyamon, amelyet immár kilenc éve kezdett el megszervezni a budapesti B. Braun Aesculap Akadémián Bondár Attila, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (SE AITK) szakorvosa. Ez alatt az idő alatt 16 sikeres tanfolyam volt, és egyre nagyobb az érdeklődés. Amíg tíz éve alig fordult elő, hogy aneszteziológus ultrahang készülék segítségével végezze az érzéstelenítést, mára - a tanfolyamnak és az egészségügyi eszközpark bővülésnek is köszönhetően - megnőtt az érdeklődés, számos kórház aneszteziológiai osztályán használják az ultrahang készüléket.
„Franciaországban tanultam meg ezt a speciális műtéti érzéstelenítést 2008-2009-ben, majd hazatérve, az SE AITK intézetigazgató professzorának, Gál Jánosnak a támogatásával az egyetem Ortopédiai Klinikáján immár évi 700-800 ilyen műtéti érzéstelenítést végzünk”- mondja Bondár Attila. 1998-ban szerzett diplomát a Semmelweis Egyetemen, majd négy évig az akkor még működő Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetemen dolgozott, onnan pályázott meg egy írországi állást. „Négy év után azért mentem át Franciaországba, hogy megtanuljam az ultrahang vezérelt anesztéziát, sőt, a francia nyelvet is, majd hazajöttem, hogy itthon tovább adjam az ismereteket”- mondja a doktor. Sok külföldön dolgozó magyar orvos is hazajön az ősszel és tavasszal tartott tanfolyamra, de jött már külföldi orvos is. Bondár Attila egyébként az Európai Aneszteziológiai Társaság (ESA) tagjaként külföldön is oktatja az ultrahang vezérelt regionális anesztéziát, 2016-ban Londonban, 2017-ben pedig Tel-Avivban tartott gyakorlati képzést, Genfben pedig előadást.
De mi is és miért jó ez az eljárás? „Ez egy olyan vezetéses érzéstelenítés technika, amely során az orvos az ultrahang készülék segítségével pontosan látja az ideget, a tűt, a tű hegyét, így célzottan tudja beadni a helyi érzéstelenítőt a kiválasztott ideg mellé. Ezáltal szinte 100 százalékos a sikerarány, és nagyon alacsony a szövődmény ráta.
Megtudjuk, hogy leginkább a felső és alsó végtagi műtéteknél alkalmazható önálló műtéti érzéstelenítésként, míg a törzsi műtéteknél gyakran kombinálják az altatással. Nagyon ajánlott az ultrahang vezérelt érzéstelenítés a magas rizikójú, például kardiovaszkuláris (szívinfarktus, stroke) és respiratórikus (asztma, COPD) betegségben szenvedőknél.
Nagy előnye, hogy kiváló műtét utáni fájdalomcsillapítást biztosít, a páciens szinte azonnal ihat, ehet, beveheti szokásos gyógyszereit, korábban mobilizálható, hamarabb hazamehet a kórházból”- magyarázza a doktor.
Hogy mit szólnak az éberen végzett műtéthez a betegek? „Megkérdezzük őket, hogy éberen akarnak-e maradni a műtét alatt. Legtöbben igen, de van, aki kis bódítást kér. A francia kórházakban egyébként már annyira elterjedt, hogy a beteg eleve ezt az érzéstelenítést kéri a kórházi felvételkor”.
Egy 2004-ben megjelent amerikai cikk szerint az USA-ban egy érzéstelenítő injekció blokád költsége körülbelül 10 dollár, egy perc műtéti időért pedig 8 dollárt kell fizetniük. Ebből is látszik, hogy mennyire költségkímélő technikáról van szó.
„Az igaz, hogy ebben az érzéstelenítési eljárásban a nagy költség az ultrahang készülék egyszeri beszerzése, ami 3-4 millió forinttól indul, de az igazán csúcstechnológiával rendelkező készülék sem kerül 10 millió forintnál többe. Viszont évekig használható (nem ritka a tíz év sem), tehát bátran mondhatjuk, hogy ezzel a regionális érzéstelenítés nem csupán pontos, de költséghatékony megoldás is”.
Bondár Attila már a jövő évet tervezi, hiszen az alapképzést végzettek tovább szeretnének lépni. Így a B Braun Aesculap Akadémia szervezésében és a SE AITK támogatásával az alap tanfolyam mellett egy haladó tanfolyamot is indítanak majd. Az érdeklődő orvosok elméleti és gyakorlati oktatást kapnak, és a sikeres tesztvizsga után ultrahang vezérelt érzéstelenítésből oklevelet szerezhetnek.