Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum

Munkatársunktól

bertab

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Országos december 8-i küldöttközgyűlése elismeri a kormány 2016-ban tett intézkedéseit, melyet az egészségügyben foglalkoztatott szakdolgozók anyagi helyzetének javítása érdekében tett. A megállapodást a 2016. szeptember 1-től bevezetett új egészségügyi szakdolgozói bértáblában rögzítettek. Dr. Balogh Zoltán a MESZK elnöke a közgyűlésen elfogadottak alapján lapunkhoz közleményt juttatott el, amelyben az áll, hogy a kamara továbbra is kiáll a 2016-ban elfogadott egészségügyi szakdolgozói bértábla rendezés alapelvei mellett. Ezek között említhető, hogy a bértáblának differenciáltan tükröznie kell az egészségügyi szakdolgozó szakképesítésének szintjét és az egészségügyi pályán eltöltött életévek számát.
Ám az azóta eltelt időben a nemzetgazdaság kedvező változásai hatására bekövetkezett kormányzati intézkedések okán új helyzet alakult ki, mely felülírta az előzetesen elképzelt terveket, ezért tartjuk szükségesnek a korábban kialkudott bértábla korrekcióját, az emelések ütemezésének újra gondolását és módosítását.
Továbbra is javasolja a kamara, hogy a mindenkori garantált bérminimumhoz illeszkedve alakítsák ki a szakdolgozói fizetések besorolásának rendszerét. Az egészségügyi ágazatban tapasztalható emberi erőforrás krízis a szakdolgozó munkavállalókat jelentősen érinti, ezáltal a még rendszerben dolgozók jelentős többlet terhet vállalnak a napi munkájuk során.
Sürgősségi eljárást kérnek a bértábla 2017. évi egy havi alapilletménnyel történő korrekciója ügyében. Kérik továbbá, hogy az alapellátásban foglalkoztatott tagtársaik helyzetét is kiemelten kezeljék és oldják meg, különös tekintettel a védőnők, a fogászati ellátásban dolgozó asszisztensek, a háziorvosi praxisok és az otthoni szakápolás és hospice ellátás területén foglalkoztatott szakdolgozókra. Kérik továbbá, hogy 2018-ban a Kollektív Szerződést az egész ágazati szintre terjesszék ki.
„A közel 105 000 főnyi tagságunk és családjuk nevében kérjük, hogy a soron következő kormányzati döntések során az egészségügyi szakdolgozói helyzet kapjon prioritást!” – zárul a testület közleménye.
A küldöttközgyűlésen kiválósági díjakat adtak át a szakdolgozóknak. Az év Kiváló szakdolgozója kitűntetést Murarik Heléna Irén, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak ápolási osztályának főnővér helyettese vehette át. Az év elhivatott fiatal szakdolgozója Szávu Dalma az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Sürgősségi osztályának szakápolója lett.