Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum

Nógrádi Tóth Erzsébet

kep002

Az egynapos ellátások bővítése nem anyagi, hanem betegbiztonsági kérdés, hiszen minél rövidebb ideig tartózkodik valaki a fekvőbeteg intézményekben, annál kisebb a fertőzésveszély kockázata. Ónodi- Szűcs Zoltán államtitkár további érve az ilyen módon történő ellátás mellett az is, hogy akiket alapos orvosi előkészítés után így látnak el, hamarabb visszakerülnek az otthonukba. Szívesen választják ezt az ellátási módot a betegek is, mert korábban visszamehetnek a munkahelyükre, ami végül is a gazdaság számára is előnyös. „Sőt, az orvosok is szívesen látják el így a betegeiket, mert előre megtervezhetik a pácienssel a beavatkozás idejét”- mondta.
Elmondta azt is, hogy 2010-hez képest megduplázódott az egynapos ellátások száma, de még elmaradunk a nyugat-európai trendektől annak ellenére, ahhoz, hogy az egynapos ellátási esetszámot növeljék, szükség van a fejlesztésekre.
Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, a rendelkezésre álló forrásból 18 intézmény 20 helyszínen alakít ki teljesen önálló, egynapos sebészeti ellátási részleget. A pályázati pénzekből az infrastruktúrafejlesztést- a korszerű gépek-, illetve műszerek beszerzését lehet megoldani. Azok az orvosok vehetnek részt ebben az ellátási formában, akiknek legalább 5 éves gyakorlatuk van – tette hozzá a helyettes államtitkár. Mint mondta, az egynapos ellátási forma nem zavarhatja a nagyobb műtétek végzését és a sürgősségi ellátást. Megtudtuk, hogy amíg 2010-ben 135 ezer ilyen beavatkozást végeztek, ez 2016-ra meghaladta a 250 ezret. Becslések szerint 350-360 ezer ilyen módon végezhető műtéttel lehetne számolni, ha teljesen kiépül majd a rendszer. Utalt arra, hogy idén januártól 10 százalékkal emelkedett az egynapos ellátás finanszírozása, ami vélhetően érdekeltté teszi az intézmények menedzsmentjét, hogy bővítsék ezt a gyógyítási formát. Egyébként ma 283 olyan beavatkozást tartanak nyilván, amelyet egynapos formában lehetne elvégezni. Ezek között például sérv-, epe-, visszér- vagy szürkehályogműtétet, egyes nőgyógyászati beavatkozásokat, vagy bizonyos kézsebészeti műtéteket.
Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, hogy a rendelkezésre álló összegből 12 ezer modern eszköz beszerzésére kerül sor, köztük például a laparoszkópos, az endoszkópos beavatkozásokhoz szükséges eszközökre.
Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke utalt rá, hogy az egynapos sebészeti ellátást már a század első éveiben is alkalmazták, nálunk egy 1993-as népjóléti miniszteri rendelet szabályozta azt. Hozzátette azt is, az egynapos sebészet nem beavatkozást, hanem ellátási formát, módszert jelent, és tapasztalatok szerint az esetek 90 százalékát el lehetne végezni ebben az ellátási formában is.
Megjegyzésünkre, hogy a betegbiztonsághoz az alapos előkészítés és kitűnő ellátás mellett hozzátartozik az otthoni ellátás is, azt mondta: nem csupán az intézményben van csekklista, ami alapján dönt a sebész és az aneszteziológus, hogy ki alkalmas erre az ellátási módszerre, hanem megvan a hazabocsátás csekklistája is. S ha netán valami szövődmény következne be a betegnél, úgy három telefonos elérhetőséggel ellátott zárójelentést kap, és bármikor, azonnal eljuttatják őt az adott fekvőbeteg intézménybe.
Azért tartották a Szent Rókus Kórházban a sajtótájékoztatót, mert, mint azt Göböl Zsolt főigazgató mondta: amikor megszűnt náluk az aktív betegellátás, a krónikus ellátások mellett próbálkoztak további feladatokkal. Így mára a 219 éves intézményben évi 40 ezer, hét szakmás, egynapos ellátást végeznek.

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUMOK

BELÉPÉS