Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum

Nógrádi Tóth Erzsébet

Mára az ország meghatározó onkológiai gyógyító, szakmai is tudományos centrumává vált a húsz éve alapított, csupán egy ambuláns kezelővel és három kórteremmel, 12 ágyon gyógyító onkológiai részleg az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban. „A jelentős állami pénzforrások mellett az új centrum és parkja annak a sok száz adományozónak is köszönhető, akik a daganatos betegeket segítő alapítványunkat támogatták abból a célból, hogy az onkológiai osztályra kerülők méltó körülmények között gyógyuljanak” – mondja Bodoky György a centrum vezetője.

bodokygyorgy

A professzor hozzátette: nem csak az 1998 óta otthont adó pavilontól kerültek pár száz méterrel odébb, hanem ezzel a költözéssel ugrottak át a XXI. századba. „Sokáig nagyon rossz körülmények között fogadtuk a betegeinket, a kórtermek állapota óriási kontrasztban volt az onkológián folyó, nemzetközileg is elismert szakmai és tudományos munkával. Ha valaki belépett az elöregedett épületbe, biztosan nem az volt az első gondolata, hogy jó kezekbe került – ismerte el a professzor.

„Tény, hogy egy évszázadot mentünk előre. A kezelések eddig is világszínvonalúak voltak, de a körülmények katasztrofálisak”- mondja Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület prosztatarákból gyógyult elnöke. Súlyos betegekről van szó, és a gyógyulást nagyban befolyásolja a környezet. Itt ideálisak a feltételek a betegeknek az egymással, az orvosokkal, ápolónőkkel való beszélgetésekhez. Betegszervezet elnökeként mondom, de az egyesületünk is azt vallja, hogy ha már nem sikerül megelőzni a daganatot, a beteg legyen tisztában a kezelések hatásáról, a mellékhatásokról, legyen türelmes, így érhető el a gyógyulás. Akár tünetmentesen teljes életet élhetünk, ami a család, a társadalom szempontjából egyaránt fontos”.

kalotay

A centrumban évente öt ezer beteget látnak el, az épületet teljes egészében az ő ellátásukhoz igazítva építettek át. Aki, mondjuk egy hideg őszi-téli napon látogatott el, netán betegként megfordult a régi pavilonban, megtapasztalhatta a hosszú folyosón átsuhanó hideg szelet, a nyári kánikulában pedig az izzasztó meleget, a levegőtlenséget. Ám a 400 millió forintból három év alatt felépített-átépített épület korszerű, a betegek, a nővérek- és asszisztensek kényelmét szolgáló centrum lett.

rabianna

„Kiemelkedtünk a múltból, méltó helyen fogadhatjuk a betegeinket és mi is méltó körülmények közé kerültünk” – fogalmaz Rabi Anna vezető asszisztens, aki 14 éve került az osztályra. „Osztályos nővérként kezdtem, három éve az ambulancia vezetői tisztségét töltöm be. Jól érzékeltetheti a változást például az is, hogy az előző ambulancián húsz szék volt, és folyamatosan ötven beteg álldogált a szűk recepciós helyiségben, vagy a kertben. A nyári melegben nem egyszer fordult elő, hogy egy-egy daganatos terápiában részesülő beteg elájult. Itt légkondicionált, tágas helyen, kényelmes fotelekben kapják az infúziós kezeléseket az ambuláns betegek. Sorszám szerint hívjuk be a vérvételre vagy a beutalóért jövőket is. Naponta 170-nél többen fordulnak meg az ambulancián, tizenegy nővérrel, asszisztenssel, két recepciós munkatárssal, és egy adminisztrációt végző kollégával fogadjuk őket. És a betegek számára külön élmény, hogy a csupasz falak helyett csodálatos festmények tanulmányozásában mélyülhetnek el.”

„A ház különlegessége az egyedülálló kortárs festmény gyűjtemény, amelyet ötven művész adományozott az alapítványuknak” – mondja Bodoky professzor. És ugyancsak egyedülálló az épület mellett kialakított, Esterházy Péterről elnevezett park is. A neves írót a korábbi onkológiai osztályon kezelték, alig egy éve még itt küzdött és küzdöttek az életéért, de kénytelen volt feladni a kegyetlen harcot. A kezelések során Esterházy Péter és családtagjai megismerték a centrumot támogató betegszervezet és az alapítványok szerteágazó munkáját, ezért az író halálát követően azt kérték: gyászolói, tisztelői ne vigyenek virágot a temetésére, az arra szánt pénzből inkább a betegeket támogassák. Az adományokból alakították ki a centrum melletti emlékparkot, amelyet óriásfák öveznek, kényelmes padokon levegőzhetnek a betegek. Az emlékpark felavatásán Dés László zenélt, ezzel idézte meg egykori barátja emlékét.

eszterhazpark

A 38 ágyas fekvőbeteg osztályon hetente három turnusban gyógyítják a pácienseiket, hétfő, szerda és péntek a felvételes nap. „Egy-két és háromágyas szobákban fogadjuk a betegeket. Az előző épületben egyetlen mosdó állt a rendelkezésükre, itt minden szobához tartozik mosdó és fürdőszoba, kényelmesek az ágyak”- mutatja nem kis elégedettséggel Tóth Erika főnővér, akinek koordináló munkája igencsak benne van az új centrum kialakításában. „Egyelőre keressük a helyünket, kicsit furcsa az új, de hamarosan megtanuljuk, mi, hol van, mikor, merre kell futnunk. Ismerkedünk a jóval, biztonságos a munkakörnyezetünk, nagyszerű öltözőnk és pihenőhelyünk van” – mondja. S főnővérhez méltóan megjegyzi: most már csak arra lenne szükség, hogy megfelelő fizetést kapjanak a szakápolók, a segédápolók. Ezen az osztályon nincs munkaerőhiány, ám most az egyik kolléganőjük szülni fog, egy másik pedig a külföldön dolgozó férjét és gyermekeit követi. „Nehéz lesz a pótlásuk az alacsony fizetés miatt” – jegyzi meg Tóth Erika. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy szakorvosokból nincs hiány a centrumban.

torherika

Az osztály eltelt két évtizedéről „Gyógyítás és tudomány az onkológián – és azon túl” címmel az ünnepi alkalomra könyvet jelentettek meg. Ebből kiderül, hogy a fekvőbeteg osztályra és az ambulanciára, valamint a végstádiumú betegeket gondozó hospice részlegre az ország különféle településeiből érkeznek rákkal küzdő páciensek. Több mint száztíz klinikai gyógyszervizsgálatnak volt eddig részese a centrum, a munkatársak publikációs jegyzéke pedig közel félezer cikket számlál, amelyek hazai és külföldi tudományos folyóiratokban jelentek meg. A centrum ad helyet a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) titkárságának, a Klinikai Onkológia (www.klinikaionkologia.hu) című folyóirat szerkesztőségének, az itt működő alapítvány adja ki az országos Rákgyógyítás Magazint és működteti a hozzá kapcsolódó www.rakgyogyitas.hu nonprofit betegtájékoztató portált is. A centrumhoz tartozik a kórház területén működő Tűzmadár Ház is, ahol a betegeknek különféle tréningeket, programokat szerveznek, pszichológiai, dietetikai, gyógytorna foglalkozásokat biztosítanak.

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUMOK

BELÉPÉS