Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum
Munkatársunktól

rakvil

A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére hazánkban immár huszonötödik alkalommal, minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. Ezen a napon született ugyanis Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így ő a magyar rákkutatás úttörőjének számít. Az idei évi esemény fókuszában az Országos Onkológiai Intézet (OOI) elmúlt 25 éve áll, ezért Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa megemlékezett az Intézet 25 évéről, az ott folyó gyógyításról.
Minden rákbeteg megkaphatja az ideális, rá szabott terápiát - tudósított az MTI. Kásler Miklós kiemelte, hogy az utóbbi 10-15 évben sokat javultak például a hererák, az emlőrák és a limfómák gyógyulási arányai. Emlékeztetett: 1974-ig a magyarországi rákmegbetegedési mutatók és a halálozási adatok nem mutattak különbséget a nyugat-európaiakhoz képest. 1974 és 1992 között azonban Magyarországon "exponenciálisan emelkedett mindkét adat", miközben Nyugat-Európában a magasabb megbetegedési gyakoriság mellett sem emelkedett a halálozás - mondta.
A magyarországi rákhalálozás 1999-ben volt a legmagasabb, akkor körülbelül 34 ezren vesztették életüket valamilyen daganatos betegség következtében. Azóta az új betegek növekvő száma mellett stagnált a halálozás, majd az utóbbi 8-10 évben folyamatosan csökkent, ami az új terápiás irányelvek, lehetőségek megjelenésének és az eszközpark megújításának köszönhető - ismertette a főigazgató.
Kiemelte, az utóbbi négy évben jelentős fejlesztés indult az onkológiai műszereknél, vidéken megduplázódott a CT- és MR-kapacitás, és megújult a sugárterápiás műszerpark. Utóbbiról megemlítette, az országban 40 nagyteljesítményű besugárzó készülék van, amelyekből 28 új.
Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik az országos vastagbélszűrési program, Kásler Miklós azt mondta, ismeretei szerint minden feltétel adott a program elindításához, annak szűrési módszereiről azonban "lassú és áldatlan szakmai vita" folyt az utóbbi években.

Az eseményen hirdették ki a „Az év onkológusa – az én orvosom” pályázat nyertesét. A pályázatra a betegek írásban küldhették el betegségük történetét és orvosuk példaértékű, áldozatos munkáját a bíráló bizottságnak. A 2018-as díjazott Bánhegyi Róbert, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Onkológiai Centrum vezető-helyettese lett, ő kapta meg a Szöllőssy Enikő szobrászművész által készített Dollinger emlékérmet. A díjat először 2009-ben adta át a Magyar Rákellenes Liga és eddig 13 orvos kapta meg.
Orsós Zsuzsanna egyetemi adjunktus arról beszélt, hogy a mi áll a magyarországi cigány lakosság korai halálozása mögött, illetve hogy a születéskor várható rövidebb élettartam ebben a pupulációban átlagos 8 évvel alacsonyabb a teljes magyar lakosság élettartamától. Kitért arra, hogy szakemberek ezt genetikai érzékenységgel, illetve inkább a környezeti tényezőkkel magyarázzák.
Virág József PhD, onkológus a szervezett népegészségügyi vastagbélszűrés megvalósításáról beszélt. Mint mondta, nagy szükség van a szervezett szűrés bevezetésére, mivel Európában az első, a világban pedig a negyedik helyen állunk a vastagbélrákra visszavezethető halálozásban.
Szőts Gábor egyetemi oktató, a Magyar Sporttudományi Társaság főtitkára előadásában bemutatta: objektív bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy megfelelő fizikai aktivitással, mozgással számos népbetegség (például a kóros elhízás, a kettestípusú cukorbetegség, a depresszió, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi betegségek, krónikus tüdőbetegségek) megelőzhető, vagy ha már kialakult, akkor javítható a beteg állapota. Elhangzott az is hogy az elmúlt huszonöt-harminc év vizsgálatai alapján kiderült, hogy bizonyos daganatos betegségek is megelőzhetők, illetve kezelhetők a rendszeres fizikai aktivitással, a mozgással.
Nem véletlen, hogy a Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdette a Mozgás Évét annak érdekében, hogy minél több embert mozgásra bírjon. Az „Örökmozgók” kilométergyűjtő programjuk keretében arra bátorítanak mindenkit, hogy gyalogoljon, biciklizzen, ússzon, ki-ki saját képességei és lehetőségei szerint, egyénileg, vagy közösségben. Ha valaki tanácstalan vagy társaságra vágyik, forduljon bátran a Magyar Rákellenes Ligához: minden alapszervezetük szervez ilyen programokat idén.
Ignácz Magdolna egykori beteg saját példájáról beszélt. Bár sokkolta őt, amikor megállapították, hogy mellrákja van, ám a beavatkozást követő egy évvel, 66 évesen lefutotta élete első félmaratonját, amit az óta többször újra teljesített. Hitt benne, hogy meggyógyul és úgy érezte, hogy a futás hihetetlen erőt ad. A sportot az óta sem hagyta el és ma már a Budapesti Sportiroda (BSI) futónagykövetként (is) igyekszik motiválni az érintetteket.