Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum
Munkatársunktól

er1

Világszínvonalú kutatóközpontot adtak át a SE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetében. A másfél milliárd forint összértékű eszközparkkal felszerelt biofizikai kutatóközpont létrehozásának alapkoncepciója, hogy egy tudományos kérdést a molekuláris szinttől az állatkísérleteken át egészen a betegágyig lehessen eljuttatni. A kedden átadott új központ névadójának az 1961-ben orvosi-élettani Nobel-díjjal jutalmazott magyar biofizikust, Békésy Györgyöt választották. Békésy György magyar biofizikusként 1961-ben „a belső fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért" kapott orvosi-élettani Nobel-díjat, annak ellenére, hogy ő maga nem volt orvos. A távközléssel foglalkozó mérnökök Békésyt „az eddig egyetlen Nobel-díjas postamérnökként" tartják számon.

A kutatóközpont ünnepélyes átadásán dr. Kellermayer Miklós intézetigazgató a központ jelentőségét hangsúlyozva megjegyezte, a világszínvonalú eszközpark létrejöttével egy nagy álom vált valóra. Dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes szerint a kutatóközpont egyfajta tovább növeli az intézet tudományos kapacitását, és lehetőséget ad az egyetemen belüli együttműködésekre. Az új központ az elméleti és a gyakorlati kutatók számára kiemelkedő jelentőségű.
Az intézet célja egy világszínvonalú eszközpark létrehozása volt, amely hatékonyan szolgálja az egyetem biofizikai és hozzá kapcsolódó kutatásait, valamint a hazai tudományos munkát – mondta dr. Szász Károly kancellár. A központ alapkoncepciója és célja, hogy egy tudományos témát eljuttassanak a molekuláris szinttől az állatkísérleteken át a betegágyig. A kancellár elmondta azt is, hogy az új biofizikai kutatóközpont létrejöttével 2009 és 2018 között, belső forrásokból és pályázatokból mintegy 1,5 milliárd forint összértékű eszközzel bővült a laboratóriumi műszerparkja. A világszínvonalú központ jelentőségét bizonyítja az is, hogy ezen időszak alatt az ott dolgozók több mint 778 millió forint értékű kutatási bevételt hoztak.