Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum
Munkatársunktól

erzzzz1

A statisztikák szerint a különböző eredetű krónikus sebek a lakosság 5-10 százalékánál fordulnak elő. Ám amíg a sebészi technikák viszonylag gyorsan – és egyre gyorsuló ütemben – változtak az elmúlt egy-kétszáz évben, a sebkezelési elvek és gyakorlat ezt lassan követte. Erről is beszélt Harsányi László, a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinikájának igazgatója a Negatívnyomás-terápia a Sebgyógyulásért Egyesület és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Egészségügyi szakosztálya által szervezett szimpóziumon, ahol bemutatták a témában most megjelent „Negatívnyomás-terápia” című szakkönyvet.
„A sebgyógyulást több tényező befolyásolja, függ a betegtől, a sebtől és a kezelésnél alkalmazott eszközöktől, mindezt figyelembe kell vennie az orvosnak” – mondta Harsányi László. Az elmúlt bő két évtizedben „forradalom” zajlott a sebkezelésben: innovatív technikák jelentek meg és terjedtek el. Ezek közül jelenleg az ún. intelligens kötszerek megjelenése és a negatív nyomású sebkezelés (negative pressure wound therapy – NPWT) módszere tűnik a legjelentősebbnek. Noha a vákuum-hatást az orvostudomány évezredek óta alkalmazza, és kezdetleges technikái elsősorban a hadisebészeti sebellátásban már évszázados hagyományokkal rendelkeznek, bizonyítékalapú, kórélettani ismeretekkel alátámasztott formában rövid, ám annál sikeresebb múltra tekinthet vissza. Hatékonysága alapján eredetétől függetlenül szinte valamennyi sebtípus kezelésére ajánlható. Alkalmazása a sebalap oxigénellátásának javítása, baktérium-terhelésének csökkentése, a váladékpangás megszüntetése, a kóros szöveti nyomást fenntartó ödéma mérséklése és feltehetően még számtalan, eddig felderítetlen mechanizmus révén segíti elő, gyorsítja fel a sebgyógyulást. A napi gyakorlatban való eredményes alkalmazásával párhuzamosan folynak jelenleg is a kísérletes vizsgálatok a hatásmechanizmus alaposabb tisztázása, a klinikai alkalmazhatóság további kiterjesztése érdekében. Az új sebellátási technológiával foglalkozó tudományos orvosi közlemények száma exponenciálisan emelkedő.
„Magyarország nincs szakmai elmaradásban a technika ismeretét, alkalmazási elveit illetően: a módszer hozzáférhető, máris kellő számú szakember szerzett gyakorlatot a használatát illetően. A megszerzett szakismeretek átadása céljából alapította meg 14, tapasztalatai alapján már elhivatott szakember 2016-ban a Negatív-nyomás Terápiával a Sebgyógyulásért Egyesületet” tudtuk meg Harsányi professzortól.
Az egyesület elnöke Tóth Csaba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézet osztályvezető főorvosa, aki a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem, vagy rosszul kezelt eseteknél a seb nem gyógyul, sőt, rosszabbodik, gyakran szepszishez, trombózishoz, mikro-, vagy makro amputációhoz vezetve. „E tekintetben kiemelten kell figyelni a például a Magyarországon regisztrált 500 ezer diabetesszel élő betegre, a másik félmillió pedig nem tud a betegségéről, csak véletlenül, például egy nem gyógyuló seb miatti kivizsgálás során szerez róla tudomást”- folytatta az elnök. Ez is oka annak, hogy a magas amputációk aránya a diabeteszes betegek között 20-40 százalékra tehető, kiemelkedő az Európai Unió tagállamai közül. Pedig a megelőzéssel és a megfelelő kezeléssel sok elkerülhető lenne. „Akkor nevezhető krónikusnak egy seb, ha valamilyen okból 4-6 hét alatt nem gyógyul meg. Kiemelten fontos a nem gyógyuló, krónikus sebek hátterében álló betegségek diagnosztizálása, kezelése”- tette hozzá.
A sebek sokféle ok miatt alakulnak ki, így több orvosi szakmának kell megtalálnia a megfelelő kezelést. Mivel interdiszciplináris ügyről van szó, szerencsés lenne, ha a Magyar Sebkezelő Társaság égisze alatt, a betegszervezetekkel és a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesülettel karöltve kidolgoznák az egyes sebtípusok kezelésének ajánlásait, kidolgozva a költségigényeket is. Átfogó számításokkal kiderülne, hogy bizonyos esetekben költséghatékonyabb az ún. intelligens kötszerek alkalmazása, valamint a negatívnyomás-kezelés módszere. Ez utóbbi kezelés elve, hogy a sebet folyamatos, vagy intermittáló negatív nyomás alá helyezik. Egy porózus anyaggal (pl. polyurethrane szivacs) töltik ki, majd egy jó tapadási és modellálható fóliával légmentesen zárják. E fólián készített nyílásra egy szívó portot ragasztanak és ezt kötik össze a sub-atmoszférikus nyomást biztosító egységgel. A portból a sebváladék egy gyűjtő tartályba kerül. A vákuum egység a beállított értéknek megfelelő negatív nyomást folyamatosan vagy intermittáló módon közvetíti a seb területére. Nyitotthas-kezelés esetén a has űri szerveket még egy védőfóliával (protective layer) kell fedni, a szivacsot ezt követően kell a sebüregbe helyezni.
A kezelést először 1979-ben orosz szerzők ismertették (szívó-öblítő kezelés néven). Németországban 1992-ben nyílt törések kezelésére alkalmazták. 1997-ben sertés modellen és klinikai tanulmányban igazolták az NPWT kedvező hatásait. 2000-ben Joseph és McCallion tanulmányai rámutattak, hogy a kezelés a hagyományos kezeléssel szemben szignifikánsan gyorsabb gyógyulást eredményezett, mert a seb mérete gyorsabban csökken.
A hazánkban is alkalmazott innovatív sebkezelés gyakorlatának segítése céljából 48 szerző közreműködésével készült el a Negatívnyomás-terápia című szakkönyv, amelyet Szentkereszty Zsolt, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Sebészeti Intézet docense, a kötet főszerkesztője mutatott be a sajtó munkatársainak és a rendezvényen megjelent szakembereknek. A könyv szerzői valamennyien elkötelezett hívei, s viszonylag régóta gyakorlati alkalmazói a technikának, az általuk leírtak tehát nem irodalmi kompilációk, hanem a betegeikkel „közösen megszenvedett” eredményeiket vetették papírra. A nyomdából frissen kikerült könyv elméleti és gyakorlati összefoglalónak tekinthető, elsősorban a posztgraduális képzés céljait szolgálja. Az Negatívnyomás-terápia egyesület az oktatóközpontokban és egyetemi könyvtárakban biztosítja a kötet elérhetőségét.