Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Medicina Fórum

Mi történik a kórházakban a rákbetegekkel?

Országos térképet szeretne készíteni a daganatos betegek ellátásáról a Gyógyulj Velünk Egyesület – áll a Média Fórumhoz eljuttatott közleményükben. Azt kérdezik a kezelésekre, kontrollokra járó betegektől és családtagjaiktól, bármely intézménybe járnak is az országban, hogy a miként élik meg, hogyan látják az egészségügy helyzetét, az orvosok és ápolók munkáját, a terápiákhoz való hozzájutást. A véleményeket névvel vagy név nélkül egyaránt szívesen fogadják.

Nem céljuk egy-egy kórházi osztály kiemelése, dicsérése, vagy pellengérre állítása. De tudni szeretnék, hogy mi okoz bosszúságot, hol látnak olyan problémákat, amelyeknek a megoldása nem pénz, hanem elhatározás kérdése. Tanulni lehet a pozitív példákból is, amelyekről érdemes másoknak is tudniuk.

„A betegek általában kiszolgáltatottak, rászorulnak a segítségre és jóindulatra, ezért ritkán mernek kritikát megfogalmazni. Ám egy független betegszervezet bátran jelezheti az osztályok vezető főorvosainak, a kórházak menedzsmentjének, a döntéshozóknak közvetlenül vagy a sajtón keresztül, hogy hol, miben látnak problémát vagy épp követendő jó gyakorlatot a betegek. Ezért várjuk a betegek és hozzátartozók leveleit, negatív vagy pozitív kritikáit, jobbító szándékú konkrét javaslatait, amelyeknek a megfelelő fórumokon hangot fogunk adni – mondta Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A rákbetegek és családtatok levelei a hazai egészségügyi ellátásról a tapasztalat@gyve.hu e-mail címre vagy postán a Gyógyulj Velünk Egyesületnek címezve (1141 Budapest, Álmos vezér u. 44. I/5.) küldhetők el. A betegszervezet a levélírók számára garantálja a névtelenséget.