Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

vizilab

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Legendás vízilabdások újra a medencében
Nemes célból álltak össze újra a nagy bajnokok

 

Budapest, 2018. november 10. - A Tüdőgyulladás Világnapja a betegségre és annak megelőzésére figyelmeztet minden évben, amelyet idén egy rendhagyó vízilabda mérkőzéssel koronáztak meg a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Egyedülálló gálameccsen a magyar vízilabda legendás bajnokai újra összeálltak és saját unokáik ellen játszottak döntő mérkőzést. A „Maradj Játékban!” elnevezésű gála a pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzésére hívta fel a figyelmet, amely elsősorban az idősebb korosztály számára jelent komolyabb veszélyt.

A szervezők idén rendhagyó vízilabda eseménnyel hívták fel a figyelmet a leginkább idősek számára veszélyt jelentő pneumococcus okozta tüdőgyulladásra. A medencénél a magyar vízilabda legendás bajnokai – Horkai György, Kenéz György, Cservenyák Tibor, Molnár Endre, Kásás Zoltán, Kis István, Kuncz László - és unokáik sorakoztak fel, hogy egy jó hangulatú gálameccsen mérjék össze erejüket. Madaras Norbert bíróként debütált, munkáját pedig a kiváló sportriporter, Hajdú B. István moderátorként segítette.

A Pfizer támogatásával létrejött esemény a szórakozás mellett nemes célt is szolgált. A Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából a mérkőzés az elsősorban idős korosztályt veszélyeztető pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzhetőségére hívta fel a figyelmet. A tüdőgyulladások között gyakori a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás, az ebben megbetegedő 65 év felettiek – a kisgyermekek mellett ők a legveszélyeztetettebb korosztály – 10-20%-a belehal a betegségbe.1

A folyamatos felvilágosítás ellenére sem tudja még minden érintett, hogy a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, így a nagyszülők még hosszú évekig hozhatják csúcsformájukat és lépést tudnak tartani az unokáikkal. Erre utal az eseményt fémjelző „Maradj játékban!” szlogen is. A betegség leginkább az 50 év felettiek és a krónikus betegek - például légúti betegek, cukorbetegek, szívbetegek és a tumoros betegek – számára veszélyes, de azok is érintettek lehetnek, akiknek immunrendszere legyengült.2 Az antibiotikumok nem mindig jelentenek megoldást, ezért nem szabad megfeledkezni a prevencióról sem.

A védőoltás jelentőségét és elérhetőségét hangsúlyozza Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője is.

„Amíg az újszülöttek több kötelező, ingyenes, és akár élethosszig védettséget nyújtó oltást kapnak, az idősebbeknek önállóan kell gondoskodniuk a vakcinákról. Felnőttkorban már egyetlen oltás is kialakítja a tartós védettséget, éppen ezért fontos, hogy az idősebbek

keressék fel háziorvosukat és konzultáljanak a tüdőgyulladás megelőzésének lehetőségéről” – fejti ki a szakember.

A kampányról bővebben a www.maradjjatekban.hu oldal számol be.

Az eseményen készült fotók ide kattintva érhetőek el: FOTÓK

Sajtókapcsolatok:
Takács Bíborka
DeepInsight
PR Client Services Director
Email: takacs.biborka@deepinsight.hu
Mobil: +36 30 439 7076

Maradj játékban csapatfotó

Maradj játékban1

TÁMOGATÁSOK

emet logo szines jpeg

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUMOK

AZ EGÉSZSÉG TÍZ PARANCSOLATA

 2018

BELÉPÉS